Dobrodošli

Poštovane kolegice i poštovani kolege, pozvani gosti i sudionici Kongresa!

Čast mi je i zadovoljstvo najaviti 8. kongres Hrvatske udruge medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem Sestrinstvo bez granica koji će se održati u Opatiji od 20. – 23. kolovoza 2020. godine.

*Isti će se održati u navedenom terminu ukoliko odlukom Nacionalnog kriznog stožera RH javna okupljanja budu odobrena sa određenim brojem sudionika te će se uskladit s njihovim preporukama.  

Nakon uspješno održanih kongresa Sestrinstvo bez granica I (2015.), Sestrinstvo bez granica II (2017.) i Sestrinstvo bez granica III (2019.) koji su okupili više od 700 sudionika, i ove godine očekujemo veliku zainteresiranost i posjećenost Kongresa.

Ponosni smo na sudjelovanje u svjetskoj kampanji Nursing Now koju nam je svečano otvorila predsjednica European Federation of Nurses Associations (EFN) Elizabeth Adams pod nazivom Nursing Now Croatia.

Godina 2020. je od strane Svjetske zdravstvene organizacije proglašena godinom medicinskih sestara i primalja. Kongres se sastoji od nekoliko programskih cjelina. Pozvani predavači u plenarnom dijelu Kongresa i ove godine bit će istaknuti članovi International Council of Nurses (ICN) i European Federation of Nurses Associations (EFN).

Tema Kongresa je 2020. – godina mediicnskih sestara i primalja obilježena pandemijom COVID-19. Ove godine obilježavamo 200. godišnjicu rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, a upravo taj događaj proslavit će sestrinstvo diljem svijeta. Medicinske sestre i primalje okosnica su svakog zdravstvenog sustava i one zagovaraju dostupnost i kvalitetu zdravstva svima. Kao jedna od najznačajnijih profesija, sestrinstvo ima središnju ulogu u prepoznavanju i odgovoru na brojne izazove u zdravstvu, a ove godine je pokazala visoku razinu profesionalnosti tijekom pandemije COVID-19.

Ovaj Kongres idealna je prilika za ostvarivanje dodatnih mogućnosti koje čine sestrinsku profesiju i povećavaju njezinu vrijednost i vidljivost u društvu. Na Kongresu će sudjelovati 33 stručna društava HUMS-a koji će organizirati svoje stručne simpozije s aktualnim temama. Sestrinstvo bez granica mjesto je gdje sva naša stručna društva zajednički surađuju i pomiču granice u stjecanju najnovijih znanja iz područja svog djelovanja.

Velikim izborom stručnih simpozija želimo Vas na jednom mjestu upoznati s tradicijom i bogatim stručnim radom naših društava i sigurni smo da ćete imati priliku izabrati stručne teme od osobnog interesa, obogatiti znanje, aktivno sudjelovati i razmijeniti iskustva.

Svojim devedesetogodišnjim kontinuiranim stručnim radom naša nacionalna Udruga i ovim Kongresom postiže izvrsnost u sestrinskoj profesiji u Hrvatskoj i izvan nje. Naš Kongres je dio svjetske kampanje Nursing Now koja se u Hrvatskoj provodi pod nazivom Nursing Now Croatia.

Pozivamo Vas da svojom nazočnošću i aktivnim sudjelovanjem pridonesete uspjehu Kongresa i sudjelujete u našoj Kampanji.

Dodrodošli na Sestrinstvo bez granica!

Tanja Lupieri

Predsjednica HUMS-a